De stora små ledarna

Peter Westlund började träna 1983 i Hedemora Judo.   Klubbledare och instruktör sedan 1991. Sedan så startade han Långhyttans Judoklubb 2010,som ligger ett par mil från Hedemora.Varit metodikhandledare på tränarutbildningar, assisterat på dangraderingar. N-domarelicens och uppnått 2 dan.

Jag hade nyligen nöjet att delta på en tvådagarskurs för blivande ledare inom Judo för de som vill bli instruktörer. Många av dem hade ingen eller väldigt liten erfarenhet av att leda grupper, och detta var startpaketet i form av föreläsningar och praktiska övningar. De ställer alltid de rätta frågorna. Jag lyssnade på alla deras frågor, som när de avbröt ledaren hela tiden och frågade allt från högt till lågt.Efter att tag började jag inse att nästan alla frågor hade samma mönster:

  • Specifika
    Frågorna var ofta väldigt specifika – hur man skulle lösa ett speciellt problem taget från verkligheten.
  • Observation
    Frågorna kom ofta från observationer som gjorts, vilket hade startat en frågeställning.
  • Engagemang
    Alla frågor betydde något personligen för personen som ställde dem, och alla de andra kursdeltagarna visade stort intresse, var aktivt med i diskussionerna och problemlösningarna.

Så här var dem, de stora små ledarna  som frågade efter råd om de här sakerna. Om hur man blir en framgångsrik ledare, men saken är ju den att sättet som frågorna i sig själva ställdes antydde att de här personerna redan var framgångsrika. I sättet som de blir specifika, i sättet de observerar och engagemanget i deras funderingar.

/Peter Westlund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *