Vad är Kodokan Judo?

Judo är många olika saker för människor. Det är en rolig sport, en konst, en disciplin, en fritidsaktivitet eller social aktivitet, en motionsidrott, ett medel för självförsvar eller strid, eller ett sätt att leva. Det är allt detta och mer. Kodokan Judo grundades 1882 av japanen Dr.Jigoro Kano och Judo är en vidareutveckling av den gamla kampsporten ju-jutsu. Dr.Kano studerade dessa uråldriga former och integrerade vad han ansåg vara det bästa av deras tekniker i vad som nu är den moderna sporten Judo.

Sporten introducerades i de Olympiska Spelen 1964 och utövas av miljontals människor över hela världen idag. Människor utövar Judo för att hålla formen, för att utveckla självförtroende, och av många andra skäl. Men mest av allt, folk utövar judo för välmåendets skull och är också väldigt utvecklande att ta del av.

Judo är kul! Judo har en strikt uppsättning regler som styr utövandet och garanterar säkerhet. För dem som vill testa sina färdigheter, erbjuder judo möjlighet till träning och tävling på alla nivåer, från klubb till nationella turneringar, till de olympiska spelen. De finns separata viktklasser för män och kvinnor samt pojkar och flickor.

Judo är känt för sina spektakulära kasttekniker för fasthållningar, armlås och halslås. Judo betonar säkerhet,och full fysisk aktivitet för att ge bästa kondition. Judo tränas på speciella på mattor för komfort och säkerhet.

Judo passar Alla! Judo är unikt genom att alla åldergrupper, båda könen, och de funktions hindrade kan delta tillsammans i sporten. Judo är en billig, året runt aktivitet som tilltalar människor från alla samhällsskikt. Många människor över 60 år njuter av sporten, liksom många unga pojkar och flickor. Judo utvecklar självdisciplin och respekt för dig själv och andra. Judo ger möjlighet till lärande självförtroende, koncentration och ledarskap samt fysisk koordination, kraft och flexibilitet. Judo är en sport som utvecklats från en kampkonst, genom judo utvecklas kroppskontrollen, bra balans och snabba reflexer. Framför allt utvecklas snabb reaktion och väl samordnade sinnen. Judoutbildning ger en effektiv koordination och balans.

Judo graderingssystemet. Judo skapade systemet för grader, som nu används i de flesta andra kampsporter, du känner igen en persons grad av kunskap,förmåga och ledarskap. Det finns separata grader för ungdomar och seniorer. Judo grader identifieras med färgade bälten, där svart bälte är mest avancerat. Att träna in speciella teknikserier, s.k. kata, kan vara och är för många höjdpunkten i Judo.

Principer och mål. Judo översätts som ”den mjuka vägen”, är den flexibla och effektiva användningen av balans, hävstångseffekter, rörelser i utförandet av judokast och kontrolltekniker. Skicklighet, teknik och timing, snarare än att använda råstyrka är de ingredienser som behövs för framgång i Judo. I judoträning kan du lära dig ge vika, snarare än att använda våld för att övervinna en starkare motståndare.

Principer för Judo, ”Maximal effektivitet med minimal ansträngning” och ”Gemensamt välmående och nytta”, kan även användas i våra kontakter med andra i livet. Det ultimata i Judo är att utveckla sig själv i största möjliga utsträckning sträva alltid efter perfektion, så att du kan bidra med något av värde för världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *