Fördjupning ”Randori (乱取り)” av Peter Westlund
I judo innebär randori två personer som utövar judo fritt under kampliknande förhållanden.
Betydelsen av randori i judo
Randori, som översatt betyder något i stil med “fånga kaos” eller “gripa efter frihet”, finns i flera olika japanska kampsporter. Innebörden av randori skiljer sig något mellan kampsporterna men gemensamt är befrielsen från det förutbestämda i kata. I judo beskrivs därför betydelsen av randori som “fri övning” där två personer använder sig av spontana tekniker under kampliknande förhållanden. (Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Randori)
Randori som övningsform i judo betraktas som ett av de mest effektiva sätten att öva och förbättra sig i kampmomentet. För många judoutövare är randori själva meningen med judo, för andra ett av många sätt att utöva judo. En del gör ingen skillnad mellan randori och tävling, shiai, medan andra tycker att randori är mer “öva – pröva” där ingen segrare eller förlorare finns. En del minimerar andelen randori till förmån för andra övningsformer inom judo, t.ex. kata.
Pedagogiska vinningar och fallgropar
- En extremt defensiv attityd i randori begränsar möjligheterna att skapa, hitta och få chans att öva på offensiva lösningar. Randori bör därför hållas “lös och ledig” och upprättstående.
- En vinnar-förlorar anda i randori utsätter utövarna för en onödigt ökad skaderisk. Tänk på att en skada kan hindra någon att fortsätta träna, och det blir en träningskompis mindre att öva tillsammans med för en tid framöver.
- Stora skillnader i kunskapsnivåer bör utnyttjas konstruktivt där den erfarne kan tillåta sig öva på mindre befästa tekniker, medan den mindre erfarne utövaren får möjlighet att attackera ofta och få feedback.
- Inriktningen bör vara att agera och reagera konstant, analys kan komma senare.
Randori utmanar och exponerar
Utan tvekan utsätter man sin egen person, fysiskt och psyiskt, för en utmaning när man utövar fri kamp med någon annan. Jag har under åren i samma träningsgrupper sett elever som aldrig skiner upp så mycket som när det är dags för randori, samtidigt som jag ser hur exponeringen av sig själv kan vara ordentligt ångestfyllt för andra. Personligen pendlar jag själv mellan de två ytterligheterna från tid till annan.
Länken mellan grundteknik och randori
Då och då har jag träffat utövare som uttryckt att de upplever att det “saknas ett eller flera steg” mellan grundteknikträning och randori. Frågan dyker också upp ibland om “hur man gör för att träna upp sin randori”.
Olika sätt att närma sig randori
Ibland kan det vara värdefullt att isolera och öva vissa enskilda moment under mer kontrollerade former som kan ingå i randori. Man kan till exempel göra vissa inskränkningar i hur kampen får gå till.
- Tachi wasa randori: Kampen utförs endast stående
- Ne wasa randori: Kampen utförs endast på knä
- Kumi kata randori: Målet är att vara först få en givet grepp
- Situationsrandori: Utifrån givna roller som tori och uki ska man lösa en uppgift, t.ex. uke ska försöka hålla sig på alla fyra, medan tori ska vända.
- Yakusoku geiko: Kast varannan gång i rörelse
Att matcha dagsformen i randori
Förutom att grad, ålder och vikt kan gruppera ihop lämpliga par i randori så även dagsformen väger in för ett visst träningspass. Jag vill dessutom mena att ambitionsnivån med sin randori för dagen överbryggar alla tidigare nämnda faktorer (utom möjligen för om arm och halslås ska vara tillåten).
Exempel på system för att matcha ambitionsnivå:
- Får man in en teknik får man flytta längre åt ena hållet i lokalen, medan den andre flyttar åt andra hållet. Där har man större chans att så småningom möta andra på samma ambitionsnivå.
- Får man in en teknik ställer man sig upp och lyfter två händer medan den andre lyfter en hand. Sen letar man upp en annan som har samma antal händer uppe och kör med den.
Se upp med ovanstående så att inte randori glider över i shiai.
Att välja bort randori – men behålla kampen
En del väljer bort randori helt, eller åtminstone den helt fria delen av övningen. Måste kampmomentet förvinna helt där? Absolut inte. Kampen kan givetvis läggas in och utövas på så många olika plan, exempevis
- Den som först för in en klapp på den andres rygg får poäng. Man får försvara sig med kumi kata.
- Katame-no-kata – varför inte låta uke ta sig loss på riktigt? Åt både vänster och höger.
- Innebandy med judobälte som klubba och “full kontakt” judo tillåten under spel.