by Nellie Einstein

Nellie Einstein 15 år, brunt bälte och från Borås Judoklubb. Tränat i nio år och hamnade nyligen med i ungdomslandslagstruppen för vt 2012.En  lovande framgångsrik målmedveten tjej med mycket tävlingar,tränande och fokusering framför sig framöver. En sak är säker, vi har inte sett nog av Nellie Einstein.


När och var började du träna judo?

Svar: Jag började med judo när jag var sju år på Borås judoklubb och har tränat där sen dess.

Hur kom du i kontakt med judo?

Svar: Min bror har tränat judo sedan många år tillbaka så det var självklart att jag också skulle börja när jag hade åldern inne.

När började du tävla första gången?

Svar: När jag var åtta år om jag inte minns helt fel.

Hur kändes det?

Svar: Jag var jättespänd och såg verkligen fram emot det. Från den tävlingen så förstod jag att det var det här jag ville hålla på med, den känslan man får på tävlingar är obeskrivligt fantastisk.

Har du syskon eller familj som också tränar/tränat judo?

Svar: Som jag sa innan så tränar min bror judo och även min pappa.

Vad betyder judo för dig?

Svar: Det betyder så otroligt mycket, det är nästan som en livsstil för mig. Jag tränar judo i princip varje dag och ser alltid fram emot att komma till träningarna. Judo är inte bara en underbar sport att träna, utan hela föreningslivet är helt fantastiskt. Alla på klubben känns som en liten familj för mig och jag umgås faktiskt mer med dem än med mina kompisar i skolan.

Vad är det bästa med Judo?

Svar: Det är svårt att välja ut något speciellt, jag måste nog säga att allt tillsammans gör judon till en sådan fantastisk sport. Med allt menar jag träningen, föreningslivet, tävlingarna, tekniken, utmaningarna osv.

Att hålla på med en sport som judo gör inte bara att man blir bättre på sporten utan den formar en även som människa. När det gäller framförallt tävlingsjudo så måste man ha rätt psyke för att lyckas och det måste man hela tiden jobba på, det hjälper en även att klara av skolan bättre eftersom man lär sig att koncentrera och planera.

Hur känns det att ha blivit uttagen till ungdomslandslaget VT 2012?

Svar: Helt fantastiskt! Jag har fortfarande nästan inte förstått det, det känns så overkligt. Det är ju iför sig det jag har siktat mot men jag har aldrig velat hoppas för mycket. Jag ser det som en jättestor chans att utvecklas, det är så himla roligt att få åka på en massa stora internationella tävlingar och se hur man står sig.

Det är viktigast att prestera sen när jag blir junior, så jag ser detta mest som något kul som jag kan lära mig mycket på och få med mig så mycket erfarenhet som möjligt.

Vilken medalj är du mest stolt över?

Svar: Det är nog sm-guldet jag tog tidigare i år, eftersom jag tog silver förra året kändes det otroligt bra att vinna i år. Hon som vann över mig förra året vann jag över två gånger det här året, så det blev en rejäl revansch.

Vilken ålderskategori respektive viktklass tävlar du i just nu?

Svar: Just nu tävlar jag i U17 -48 kg.

Vad är dina planer/mål inför judoåret 2012?

Svar: Jag har en massa stora och små tävlingar och träningsläger inplanerade, sedan så ska jag fortsätta träna mycket på klubben. Mitt mål är att utvecklas så mycket som möjligt och placera mig internationella tävlingar. För att lyckas med det måste jag träna mycket och analysera både mina egna judofilmer och andra duktiga judokas.

Vilken tävling ligger närmast just nu där du ska vara med och tävla?

Svar: Det är National Cup i Halmstad, efter det bär det av till Europa Cup i Tjeckien

Hur motiverar du dig för att ständigt hålla dig i toppform?

Svar: Jag älskar att träna så egentligen behövs det inte så mycket motivation, men det finns självklart dagar då jag verkligen inte känner för något och det bästa att göra då är att tvinga sig själv att träna. Även fast man inte vill så vet man hur underbar känslan efteråt är och då är det verkligen värt det. Men det bästa man kan göra är att träna sådant som man tycker är roligt, då har man något att se fram emot.

För mig är det viktigt att man har rätt inställning till att träna och tävla, det gör det mycket roligare. Jag ser allting som en utmaning, det blir då mycket lättare att se fram emot träningarna.

Vad är din favorit-teknik just nu?

Svar: Jag har otroligt många tekniker jag tycker om, men om man ska kolla på vilken jag gör mest så måste jag nog svara morote-seoinage.

Tycker du bäst om ne waza eller tatchi waza?

Svar: Den frågan är svår, det beror faktiskt på. Men för det mesta tror jag nog att jag gillar tatchi waza för att där kan man göra lite mer spektakulära tekniker.

Vilken judoka tycker du bäst om?

Svar: Jag har fastnat för Ki-Young Jeon, jag verkligen älskar hans judo. Sedan så är jag även ett stort fan av Koga och flera andra judokas.

Har du någon Judo-dröm som du vill uppleva?

Svar: Ja, absolut! Jag har flera judo-drömmar, en slog nyligen igenom.
Den största drömmen just nu är att få vara med och tävla på EM, men om jag kollar mer långsiktigt så är det att bli uttagen till OS. Sedan har jag en massa andra mindre mål och drömmar, för att kunna uppnå något behöver man någonting att sträva mot.

Vilket är ditt favorit ordspråk som relaterar till judon?

Svar: Övning ger färdighet.

Vad är dina intressen förutom judo?

Svar: Utöver judon dansar jag också, men det gör jag mest för skoj skull. Annars så är det väl det vanliga, umgås med kompisar och sådant. Fast det har jag inte särskilt mycket tid med.

Vad gör dig glad?

Svar: Att träna judo, dansa, umgås med min familj och vänner och även att gå i skolan.

/Nellie Einstein

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *