Kata Sm 2012

Dagen började tidigt med att gå upp runt halv sju för att göra mig i ordning och för frukost. Solen sken till skillnad från veckans regnväder. Klar för att åka efter jag packat ner min kamera och andra nödvändigheter i väskan, så bar det av och hämta Ellen i Färgelanda centrum. Med glatt humör åkte vi ner till Uddevalla för att plocka upp tjejen nummer 2, Caroline som också skulle bidra med dagens musik.Sen bar det av mot Borås.

Efter ca två timmars färd var vi framme vid Borås station och vi köpte oss lite fika innan vi sedan gick in i Borås judolokal som ligger i ett fd lokalstall. Vita färger, högt i tak med stora fönster som smyckade lokalens väggar. En trappa upp satte vi oss till en början vid balkongen där man hade bra uppsyn över hela judomattan.

Ungdomarna hade redan börjat sina uppvisningar av Kata innan vi kom och de fortsatte de med ända till ca 10.40 om jag inte minns fel. Vid varje uppvisnings början så lade sig tystnaden över lokalen. De unga deltagarna visade på både mod,koncentration och ett behärskande av sina kast. Aldrig tidigare har jag sett yngre utföra Nage no Kata men de gav mig ett förhoppning om att detta tävlingsintresse kommer att växa fram mer och mer.

Ungdoms Kata:

– Nage no kata: ålder fyllda 12 tom 15 år – den andra och tredje serien.

– Nage no kata: ålder fyllda 16 tom 17 år – tre första serierna.

– Katame no kata: ålder fyllda 12 tom 15 år– bara den första serien.

– Katame no kata: ålder fyllda 16 tom 17 år – den första och andra serien.

Efter ungdomarnas prisutdelning så skulle Seniorernas kategori startas. Först ut var hel serie i Nage No Kata.

Nage no kata: 5 serier á tre kast i varje.  Denna kata gör man till 1 Dan.

1. Uki Otoshi – Ippon Seoi nage – Kata Guruma

2. Uki goshi – Harai Goshi – Tsuri komi goshi

3. Okuri ashi harai – Sasae Tsuri Komi Ashi – Utchi Mata

4. Tomoe Nage – Ura Nage – Sumi Gaeshi

5. Yoko Gake – Yoko Guruma – Uki Waza

Många fina uppvisningar i denna kata gjordes och man såg variationen i deras gång,hållning, kast-sätt och detaljer. Det som stod ut var att tydliga rörelser och bestämdhet gjorde uppvisningarna snäppet bättre utseendemässigt. Nage no Kata var den kategori med mest utförande par men efter det så var det dags för Katame No Kata.

Katame No Kata: Former av greppning i randori. Utförs i ne waza med både fasthållningar och arm och halslås. Många rörelser gjordes genom att förflytta sig på knä från sidan till huvudet på Uke osv. Vid varje fasthållning,arm och halslås så när tori hade tagit sitt grepp så trycker tori till för att visa nu är jag redo och då ska uke försöka komma loss/göra motstånd tills de har försökt eller måste klappa av.

Juno Kata: Är en Kataform som ska symbolisera som en form av Tai Chi i uppvisningens rörelser. Idag var det endast ett kvinnligt par som var med och gjorde detta. Väldigt mjuka rörelser,snurrningar,lyftande och böjning av kroppen innehöll denna kata.

Kime No Kata:Form av greppning och kast. Visar ur självförsvarspunkt skydd mot både kniv och svärd och manipulerande av kroppens  rörelser.Katan består av 8 st tekniker från knä och 12 st stående tekniker. Arm och halslås och slag. Judokast som används är O soto Gari, Harai Goshi och Seo Nage.

Kodokan Goshin jutsu: Sägs vara en uppdatering av en äldre kata som gjordes 1956.Modern form av självförsvar. Influeras av Aikido. Attacker från handgrepp från dubbel till enhandsgrepp,attacker bakifrån, kontra sparkar, pistol,kniv och grov träkäpp.

Itsutsu no Kata: 5 tekniker. Rörelser som inspirerats av naturen,t.ex. havets rörelser uttryckt genom Judo. Inga namn finns på teknikerna och ses därför som en ej färdig kata av Jigoro Kano. Tanken med denna kata är att den är universell i samband med vår natur.Video:  Itsutsu No Kata

Dessa olika typer visades upp på detta Kata Sm i Borås. För mig som inte tidigare varit på denna typ av tävling så blev jag väldigt imponerad av hur duktiga de tävlande var i respektive Kata. Att innan uppgång på judomattan visa total koncentration och målmedvetenhet och inte se ett dugg nervösa ut. Även se att man klarar av att visa flera olika kator både som uke och tori, att hålla reda på alla rörelser i respektive ordning. Väldigt imponerande.

Fick även träffa de goa glada och spralliga killarna från Kallinge Judoklubb, som förövrigt dominerade som klubb på tävlingen med fyra av fem klassvinster. Grattis till era framgångar och lycka till i framtiden!


Nästa Kata tävling blir den 25 augusti då NM i Kata går av stapeln i Skurup.

/Skyddsängeln Eleonor

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *