Sören Uhlig

Sören Uhlig är 36 år har 1 kyu och från Färgelanda Judoklubb, är sedan innan ursprungligen från Tyskland. Han är en duktig barntränare, klubbfunktionär och har sedan länge haft judosporten som sin passion redan från tidig ålder.

När och var började du träna judo?

Svar: Jag började år 1984 i Karl Marx Stadt, som heter numera Chemnitz igen, i det forna östtyskland i en klubb som hette ”Motor Ascota Karl Marx Stadt

Hur kom du i kontakt med judo?

Svar: Det var farsan som tog mig till en provträning, efter han hade fått nog att jag varje söndag fick stryk av en liten kille som bodde i grannskapet. Där var det ju så att inte alla fick vara med utan att tränaren i klubben valde ut de som de ansåg var duktiga. Jag var tydligen en av dem, så jag fick börja med Judo.

Vad betyder judo för dig?

Svar: Mycket.Den har alltid intagit en stor del av mitt liv. Som barn och ungdom var det judo och skola, många tävlingar, så det fanns inte utrymme för så mycket annat. Nu är judoträningen en bra utjämning till vardagen. Hoppas att min nacke snart blir bättre så att jag kan träna igen.

Är det stor skillnad mellan en svensk klubb och en tysk klubb?

Svar: Det är en svår fråga. När jag tränade som barn och ungdom i det forna Östtyskland var det väldigt intensiva och tävlingsinriktade pass. När jag var 14 år tränade vi fem gånger i veckan a 2 timmar. Målet var ju att bli antagen på judoskolan i Leipzig som motsvarar idag judogymnasiet i Lindesberg. Nu har jag inte mycket att jämföra med klubbar i Tyskland och Sverige. Tiderna har också förändrats liksom träningsmetoder. Våra barn tränar i nuläget 2 pass a 1 timme per vecka som jag tycker kunde vara mer för att pressa ut det lilla extra. Nej, jag tror det har gått för mycket tid för att kunna jämföra detta.

Vilken medalj är du mest stolt över?

Svar: Det är nog guldet jag tog på ”Kinder und Jugendspartakiade” 1988 (Barn och ungdomspartakiade). En tävling som fanns för alla sportarter och där man genom att vinna distrikt och länsmästerskap tävlade på nationell nivå. Nån sorts östtysk OS kanske. Även den andraplatsen jag tog på fjks klubbmästerskap 2010 efter 18 års tävlingsuppehåll är jag lite stolt över.

Vad är dina planer inför judoåret 2012?

Svar: Jag vill utöka min kompetens som barn och ungdomstränare i klubben. Det ger mig väldigt mycket att vidareföra mina kunskaper till barnen. Att vara fri från skador.

När började du tävla första gången?

Svar: Det var år 1984. En klubbtävling där jag tog andra platsen.

Hur kändes det?

Svar: Det kändes nog jättebra. Jag la inte ifrån mig medaljen på 3 dagar. (Det berättade min mor, jag själv minns inte 😉

Vad är det bästa med Judo?

Svar: Att kasta och att vinna!

Vad är dina intressen förutom judo?

Svar: Det är musik och fotografi.

Vad gör dig glad?

Svar: Det är mycket, men eftersom detta är en judoblogg så ska svaret vara judorelaterad. När jag ser att barnen jag tränar tar i, när de kämpar, både på tävlingen och på träningen och när de lyckas med en teknik man har visat.

Vad är din favorit-teknik just nu?

Svar: Var det förr, är det nu och även i framtiden: Uchi mata

Har du någon Judo-dröm som du vill uppleva?

Svar: Att min son vinner sin första tävling.

Vilken judoka tycker du bäst om?

Svar: Henry Stöhr. Min stora förebild när jag tränade. Hans bild hängde i trapphuset i träningslokalen. OS silver 88 och många medaljer på VM och EM. En stor judoka. En till som jag tycker om är Ilias Iliadis.

Skillnad på judo idag respektive förr?

Svar: Jag tycker det var hårdare förr. Reglerna har ändrats och jag hoppas att judon inte utvecklas till en ”mesig sport”.

Tycker du bäst om nea waza eller tatchi waza?

Svar: Tatchi waza så klart

Har du något träningstips att dela med dig av?

Svar: Lyssna på tränaren!

Är det något annat du vill dela med dig av till
judoblogg.se läsare?

Svar: Jag tror jag har delat med en hel del nu 😉

/Sören

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *