Micael Öberg

10681749_10152714500887079_2095139052_nMicael Öberg, 44 år och tillhör Stockholm Judo Dojo. Innehar 5e dan inom judo och 4e dan inom jujutsu. Är både domare  nationellt och även internationellt inom handikappjudo. Här berättar han mer om sin minst sagt innehållsrika och imponerande resa!

Jag började träna judo år 1979 i anrika Budokwai i Stockholm. Jag tränade precis som många andra barn något år och så blev det ett uppehåll då jag provade på andra idrotter samt började spela trummor som fortfarande är en stor del i mitt liv. Då judon hade satt sig i mitt hjärta så kom jag tillbaka till Budokwai och tränade fram till 1986 då det blev ett uppehåll igen och jag flyttade sedan till Motala. Dragningen til judon blev stark ytterligare en gång och sedan år 1992 så har jag tränat regelbundet flera gånger i veckan först i Motala JK sedan hem till Stockholm och Högdalens JK för att sedan börja hos Stockholms judo dojo år 1997.

Nu hade jag äntligen kommit till rätt ställe där jag fick rolig och inspirerande träning så jag bestämde mig för att även prova på jujutsu som komplement till min judoträning. Att börja träna jujutsu var bland det bästa jag gjort för min utveckling i judo. Grunden till judon kommer från jujutsun så genom att förstå judons rötter så blev min judo avsevärt mycket bättre. Jag brukar säga att: Ju mer jag tränar jujutsu desto bättre blir min judo, och ju mer judo jag tränar desto bättre blir min jujutsu.

hgjgjgh

Väl inne hos Stockholms judo och jujutsu dojo var det dags att  spänna bågen lite högre och försöka hänga på den tävlingsgrupp som klubben hade och som radade upp mängder med medaljer i nationella och internationella tävlingar. År 1999 tog jag svartbälte i judo och året därpå tog jag min första medalj på SM nivå i jujutsu det blev en bronspeng. En vecka senare ställde jag upp i judo SM och tog även där en brons medalj. Nu hade jag fått blodad tand och jag har  genom åren fått i hop ett antal SM medaljer i judo och jujutsu samt några NM medaljer i judo.

Micael och Yamashita

Sedan min tid i Motala judoklubb har jag varit intresserad av att instruera barn och vuxna och det gör jag än i dag här på klubben men även på nationella och internationella läger. Idag lägger jag ner mycket tid på att utveckla judons katatradition tillsammans med Tomas Rundqvist och Kata-Strof Stockholm. Vi anordnar kataträning hos IK södra på fredagar samt läger på Åland två gånger per år där alla kataintresserade är mycket välkomna.

Domare i judo: Jag har dömt en stor mängd tävlingar runt om i Sverige och de senaste åren har jag fokuserat på handikapp judo. Att vara domare för handikappade har varit och fortfarande är mycket inspirerande och jag har idag både Holländsk och Svensk domarlicens. Jag har dömt på bland annat Irish open både för handikappade och för juniorer och seniorer. För några år sedan kom en inbjudan från Svenska Handikapp kommitten med en förfrågan om jag och Manuel Santos skulle vilja vara domare för Special Olympics i Aten, vilket skulle visa sig bli ett minne för livet. Graderingsmässigt har jag i dag 5 dan i judo och i december år 2012 graderade jag till 4 dan i jujutsu vilket kändes underbart.

Motto: Ett gott skratt förlänger livet

Källa: http://www.suginoharyu.com/html/index.html

/Micael Öberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *