Neil Adams

Den tvåfaldige OS-silvermedaljören Neil Adams MBE har över 30 års expertis inom fitness, teknisk utbildning i Kampsport i OS-klass. Han kombinerar denna erfarenhet med de kunskaper som krävs för att övervinna och hantera extraordinär stress samt drivet, beslutsamheten och uthålligheten som krävs för att lyckas. Han äger en Health & Fitness Club sedan 14 år med den unika filosofin att ge särskild upp-märksamhet åt att utbilda samhället i frågor om hälsa och livsstil – det handlar inte bara om kondition utan om att bygga en bas för förändring och en bättre livskvalitet .

 

289159_1946303414049_1338950_o

Utveckling av våra yngre och tyngre judokas ; Neil Adams

”Jag har tillfrågats nyligen om mina tankar kring kadett och juniorernas viktkategorier och jag vill dela dem med dig. Det kom på tal nyligen vid en turnering angående 90 kg kategorin. Två 15-åriga manliga judoutövare, en som väger 93 kg och den andra mer än 90 kg TYNGRE än den första (som skulle gått i +150 kg), var i finalen på tävlingen, som var en internationell tävling för kadetter. Matchen slutade med att den lättare judokan skadades allvarligt när den större av de två tappade balansen och ramlade på den andras knä . Den här judokan har nu upplevt 18 månaders kirurgi och rehabilitering, och samtidigt förlorat denna viktiga period för sin utveckling. Den tyngre judokan fick ett slag mot både hans självkänsla och självförtroende eftersom han är en riktigt snäll kille.

Nu är min fråga här: Hur kan detta hända i dessa dagar? Coacher påminns ständigt om viktkontroll och det har funnits fall av anklagelser mot tränare för viktminskning som handlar om 1 eller 2 kg. Jag tänker inte tolerera det här eller ta lätt på vad som för vissa kan tyckas förefalla en liten mängd i vikt. Faktum är att jag undrar nu när denna tankegång finns; varför inte viktkontroll utökas till de tyngre vikterna? Är det inte lika farligt att ha 90 kg skillnad mellan judokas som det är att mixa 44 kg judoka med 48k g judoka?

Detta ogillas av vissa judoförbund och formuleras som en regel som inte får brytas utan tillstånd från föräldrar och idrottare. Jag har aldrig varit förtjust viktkontroll i de lägre åldersgrupperna eftersom detta är en del av deras utveckling och de måste lära sig att övervinna de utmaningar som de ställs inför när de klättrar i sin viktklasstege. Det bör uppmuntras att en judoka som börjar väga 2 kg över sin viktklass flyttas upp i nästa högre viktklass av hälso- och utvecklingsskäl. Ofta förlorar vi våra idrottare på grund av denna onödiga stressfaktor att hålla en vikt. Det är här ’National Squad Systems’ kickar in , men jag ska återkomma till det en annan gång. Mitt svar på detta är att det bör tillsättas tyngre viktklasser eftersom studier har visat att den genomsnittliga vikten för våra yngre judokas har ökat betydligt under åren. Kort sagt, ungar nuförtiden blir bara större.

Vi bör överväga möjligheten att lägga till U100 kg samt U120 kg till U90 kg som redan finns för killarna, och möjligen U78kg och U90kg för tjejerna. Men varför inte en +120kg kategori tänker du kanske nu. Mitt svar till detta skulle vara att vill vi verkligen ha ett plus kategori till förmån för en eller två personer och deras säkerhet, hälsa och psykiskt välbefinnande? Detta bör inte uppmuntras är min åsikt och det måste finnas en gräns vad beträffar våra mål för hälsa och säkerhet. Vår sport är en av de mest fysiskt krävande sporterna i världen och det vore oansvarigt att uppmuntra viktökning för att fylla en viktklass. Jag skulle hellre se att de skulle träna ner sig en viktklass. Judoförbund och IJF med Continental Unions har ett ansvar för sina yngre judokas och deras utveckling över alla viktklasser. Jag hoppas att de kommer att se det här exemplet, titta på deras respektive långsiktiga atletiska utvecklingsplan och omvärdera detta när det gäller de övergripande stadierna av de yngre, tyngre idrottare i utveckling.

Vid tangenterna

Neil Adams

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *