Georg Johansson

George Johansson, 21 år, svart bälte och är medlem i Borlänge och Frövi judoklubb. Han har tränat judo i 13 år och nu är både ledare och hjälptränare för barngrupp och för motionärer. Förutom judo är han intresserad av mat och dryck och arbetar som kock/servitör. Planerna framöver är att utveckla sig inom sitt yrke som är ett stort intresse för honom, även att lära sig nya saker. Gillar annars att umgås med vänner på sin fritid.

 

Starten

Jag började träna judo tidigt tillsammans med många andra judokas. Började träna sedvanligt i en barngrupp som sedan utökades över tid till två gånger i veckan. Efter en period blev det sedan tre gånger i veckan och sedan bara mer och mer träning. Nu ligger jag på 8 till 10 stycken pass i veckan. Men börjar att trappa ner på träningen för tillfället.

Tävlingsstarten

Själva tävlingsvägen för mig var som en berg och dalbana. Jag började som liten att tävla med endast förluster som resultat. Fortsatte att tävla och förlorade hela tiden. Den tävlingsstarten var ju inte så rolig men senare på tävlingen Södra Judo Open i Stockholm så började jag att prestera. Efter det gick det sedan bara uppåt. På mitt första Svenska Mästerskap kom jag på en femteplats. Efter det var det bara uppåt som gällde. Jag började fortsättningsvis placera mig på de större tävlingarna. Och efter ett tag började junior-landslaget att lägga märke till mig och resultaten. Jag fick en landslagschans men var inte tillräckligt bra. Låg prestationsmässigt precis utanför landslaget i ca 3-4 års tid. Jag tränade för fullt under den terminen. Men var inte tillräckligt fokuserad så jag tog då en paus från tävlandet. Men hittills har jag tagit ett brons på Nordiska Mästerskapen både i junior och seniorklassen, ett guld i Sörmlandsträffen, 3-4 SM medaljer tillsammans med många andra prestationer av varierande grad.

Funderingar

Jag vill gärna få till mig nya idéer och gärna delta i bra diskussioner kring medlemsvärvning. Vi har alla sett judoförbundets framtidsvision. Och då vill de se att medlemsantalet ökar i sverige. Man kan göra det på olika sätt. Men jag hör från ungdomar att klubbar runtom i Sverige att det fokuseras för mycket på just tävlingsjudo. Det är för vissa inte ett problem och det är ju en tävlingssport. Men så som många sporter finns det ju motionärer och andra träningsmöjligheter inom samma träningsform. Så till min fundering: Hur ska vi jobba för att få våra ungdomar som inte vill tävla att stanna kvar i klubbarna? Det här kan bli stora diskussioner och hoppas att någon kommer med bra idéer.

MvH George J

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *