Martin Pernheim

Martin Pernheim 50 år, 3 Dan och från Frölunda Judoklubb,Göteborg. Martin har tränat judo i 43 år och är B1 synklassad. Är klubbtränare och förbundskapten i Svenska Handikappförbundets Judokommitté.

Den officiella beskrivningen för synklassning är:
-B3: Från synskärpa överstigande 2/60(0,03) t o m 6/60 (0,10) och/eller synfält större än 5 grader, men mindre än 20 grader.

-B2: Från förmåga att känna igen formen av en hand, upp till synskärpa 2/60 (0,03) och/eller synfält mindre än 5 grader.

-B1: Från ingen ljusperception på något öga, upp till ljusperception men oförmåga att känna igen formen av en hand på något avstånd eller i någon riktning.
* All klassificering baseras på synskärpan på bästa ögat med bästa korrektion.

*Har du haft någon tävlingskarriär?
Svar: Ja, jag tävlade på SM nivå, på den tiden det begav sig, har också en Elit domar licens.
*Är du ledare?
Svar: Är klubbtränare på Frölunda Judoklubb, men också Förbundskapten i Svenska Handikapp Förbundets Judokommitté

*Vad sysslar du med mer inom judo?
Svar: Förutom förbundskaptens uppdraget så har jag också hand om allt praktiskt som resor och ekonomin, samt leder några synläger för ungdomar.

*Hur kom du i kontakt med judo som sport?
Svar: Ha ha! Jag hade nog ganska mycket energi som liten, så det var min mammas optiker som föreslog att jag skulle börja med judo.

* Du har en framgångsrik dotter på tävlingsmattan, vad betyder Nicolinas målmedvetenhet för dig?
Svar: Jag är naturligtvis både glad och imponerad. Genom sin målmedvetenhet visar hon hur viktigt viljan och motivationen är. Utan den spelar ev talang ingen stor betydelse.

* Vilken av dina vinstmedaljer är du mest stolt över?
Svar:  Min första medalj (3:a på Judiths Pokal 1971).

*Är det stor skillnad som domare att döma en synklassad match mot en vanlig match för fullt seende?
Svar: Nej, de enda skillnaderna är att man alltid börjar med grepp och om de tävlande kommer ifrån varandra så är det mate.

*Hur stort är handikappjudo runt om i världen?
Svar: Synskade judon ökar allt mer, vid varje EM eller VM så ökar både antalet aktiva och deltagar länder.  På senaste EM:et var det te.x 19 länder och de nya länderna var Kroatien och Tjeckien. Just nu arbetas det hårt för att dra i gång Afrikanska mästerskapen. I dagsläget är det bara kontenital mästerskap i Amerika, Asien och i Europa. Från och med 2013 kommer det också att bli två nya tävlingar (Öppna Tyska och US Open) som blir rankinggrundande inför Paralympic.

*Vad är den vanligaste frågan du får gällande handikappjudo?
Svar: Det är nog om det finns tävlingar och hur de går till.

*Vad är dina intressen utöver judo?
Svar:  Ehm finns det något annat än judo?

*Vad gör dig glad?
Svar:  När jag på ett träningsläger efter en tävling ser hur alla tränar med alla oavsett nationalitet och hur coacher delar med sig av sin erfarenhet till andras aktiva.

* Vad är på gång för dig just nu?
Svar: Nu har jag just kommit hem från Finland och håller nu på att planera inför Öppna Tyska i mars, har också fått kontakt med den ryske coachen så det kanske också blir ett träningsläger i ryssland under våren.

* Vad har du för mål inför framtiden (både inom och utanför judo)?
Svar: Mitt stora mål är att få fler synskadade att börja träna och tävla i judo. Det skulle också vara en utmaning att skriva en bok om hur man tränar och lär ut till personer med nedsatt syn.

*Vad är ditt bästa judominne?
Svar:  När jag tog min första medalj (3:a på Judiths Pokal 1971)

*Bästa judoteknik just nu?
Svar:  O uchi gari,

*Har du något judorelaterat tips till oss läsare?
Svar: Jag tror att om fler tränare började att beskriva tydligare vad de gör, när de visar en teknik te.x. jag tar tag med min högra hand i motståndarens vänstra bröstslag eftersom jag kan styra honom bättre än om jag skulle hålla på ett annat sätt ….. istället för att bara säga håll så här.  Det är också viktigt för alla att prata om biomekanik, har man förståelse för hur den fungerar så underlättas inlärningen väldigt mycket.

* Vad vill du se mer av i Svensk Judo?
Svar: Utbildning och läger. När jag jämför hur det är utomlands så slås jag av hur lite utbildning och fortbildning vi har av våra ledare.

*Vad tycker du om judoblogg.se?
Svar:  Jag tycker att det är ett kanonbra sätt för alla judointresserade att hänga med i vad som händer inom judon!

/Martin

Tack till Martin som tog sig tid att svara på detta och bidra med detta inlägg. Lycka till med allt framöver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *