Judo5 Tjejläger – Borlänge

Min tanke med hela lägret var att samla ihop tjejer runt omkring för att träffas, ha skoj och få träna med någon i sin egen storlek och styrka. I många klubbar är man kanske ganska ensam som tjej och det kan vara svårt att få ut en optimal träning då man saknar någon i sin egen storlek eller med liknande förutsättningar. Judo är en individuell sport men det blir även lite av en lagsport då man faktiskt också är beroende av att ha någon att träna med.

 

Från början hade jag inte så stora förväntningar om hur många som skulle komma på lägret. Detta var det första Judo5 tjejlägret jag skulle ha hand om och rodda med. När väl anmälningarna började komma hade jag 30st anmälningar som mitt mål, men slutade med det dubbla, vi blev 60st!

Under helgen den 26–28 april samlades 60st tjejer från 15 olika klubbar för att träna, leka, inspireras och umgås tillsammans på Judo5 tjejlägret i Borlänge. Jag jobbade väldigt hårt med att försöka få det planerade lägret till att bli något som skulle passa de flesta deltagare och som många skulle vilja komma tillbaka till. Målet var för mig att ha ett läger där man fick träffa nya eller nygamla vänner, träna judo och ha skoj tillsammans. Temat jag hade i mitt huvud för lägret var rörelse, jag ville att vi skulle träna judo i olika former tillsammans utan några premisser, all rörelse är bra och tillsammans desto roligare!

Mitt Pass

Och olika former av judo fick vi! På fredagen samlades nästa hela truppen för att påbörja helgen med ett judopass med mig, Caroline. Deltagarna var allt från 9 till 40 år under helgen så i huvudet hade jag svårt att få ihop ett pass till en början, men jag tänkte på vad jag själv hade velat göra och hoppas att tjejerna tyckte det var lika kul som jag tyckte. Blev ett pass med mycket rörelse, tachi waza kombinationer och randori.

Föreläsning SISU

Lördagen började med frukost och föreläsning med SISU som handlade om kost och sömn. En otroligt viktig puck för både stora och små att ha kunskap om för att orka med all träning och vardagsbestyr.  Jag tror att många av oss behöver veta lite mer än vad vi vet idag. Jag skulle vilja att ungdomarna som tränar får bra information om detta för att de ska orka träna, för att de ska tycka att det är kul att träna och fortsätta träna länge.

Judo5 instruktörer
Efter föreläsningen hade de ditbjudna tränarna Malin Nordin och Ida Lindgren från Judo5 varsitt pass under dagen. Malin fick bland annat lära oss en lite klurig men bra newazateknik medan Ida fick ihop en bra träning med tachi waza tekniker med en massa bra förövningar till det slutgiltiga kastet ura-nage.

Ett av passen vi hade under lördagen kallades ”utanför boxen” och hölls av Julia Hamilton, Gunilla Naesenius och Diana Gunnarsson. Diana gick igenom knäkontroll med oss och visade ett par bra övningar för oss att träna på. Visste ni att tjejer har en lättare tendens till att få dåliga knän än killar?

Balans och Kata
Gunilla gick igenom några roliga balansövningar från Judo4balance programmet som uppvärmning och Julia fick in några kata tekniker från Ju No Kata, Kime No Kata och Goshin Jutsu. Ett väldigt spännande och roligt pass med många nya övningar för många. Jag tror att många blev imponerade av passet för att det just var så mycket nytt.

Under söndagen märkte man att alla var ganska trötta, alla var lite tystare och lite senare till frukosten än dagen innan, men ingen som inte gav 100% på träningen. Sista passet höll Ida, Malin och jag tillsammans och försökte knyta ihop säcken med vad vi hade gjort under helgen. Blev lite repetitioner med kast och kobinationer där vi byggde ihop våra övningar med kast till andra kombinationer och fullföljning ner i matten med Malins newaza teknik. Hela träningen avslutades med randori med full fart och fläkt.

Det var en härlig stämning hela lägret igenom och det känns som att alla var väldigt nöjda med lägret, jag vet att jag är! Vill ge varma tack till tränarna som ställde upp med sin tid för att komma och träna oss men framförallt ett stort tack till alla er som kom och deltog på lägret, hade inte blivit lika bra utan er!

Grymma tränare och grymma deltagare, hörs och ses!

 

/ Caroline Österman

1 reaktion på ”Judo5 Tjejläger – Borlänge”

  1. This is amazing! I am trying to (eventually) do something like this in that USA. I am opening my first dojo in August, of Regis year. I am hoping by 2021 to have my first women’s camp. I would love to attend your camp, if you plan to have it next year.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *