Färöarnas första Landslagstränare

Roland Vogt är 42 år, innehar tredje DAN och kommer ursprungligen från Danmark. Roland har tränat judo i 31 år och var mellan 2005-2008 coach för det danska kadettlandslaget. Utöver att vara just Färöarnas nya landslagscoach är han också ordförande i Svendborg Judoklubb.

 

Samtidigt som Sverige har som mål att ta två olympiska medaljer kvalificerar Danmark två judoka för OS. De övriga nordiska länderna har också relativt etablerade program för sin judo. Färöarna har för första gången någonsin anställt en landslagstränare. Det kan verka lite lustigt – men det är verklighet för det färöiska judoförbundet ”Judo Färöarna”.

 

Jag stiftade bekantskap med öarna i Nordatlanten för första gången när jag genomförde ett träningsläger där under hösten 2016. Under mitt besök talade jag med ordförande för Judo Färöarna, Sofus Johannesen, om historia och framtid för den färöiska judon. I Danmark minns vi speciellt färöisk judo från förr och betraktar det som deras storhetstid då de då ofta besökte Danmark för både Limfjordcupen och sommarläger.

 

Under våren 2018 påbörjade jag mitt arbete som landslagstränare på Färöarna – ett land som aldrig har haft detta tidigare. Det är klart att jag kommer vara anställd till och med Island Games i juli 2019. Efter detta ska en utvärdering sedan genomföras och om det blir en förlängning eller inte återstår att se. Det hela är ett spännande projekt som har stor potential.  

 

ARBETET JUST NU

Från början har ett tydligt och starkt samarbete upprättats mellan judoka, tränare och mig för att skapa de bästa förutsättningarna för en bra träningskultur (stabilitet, uthållighet, vilja, justeringar etc.). Vi kommer att se till att vi matchar nivån mellan judoka och tränare. Tränarna måste ha en tvärvetenskaplig kunskap om judo, styrketräning, koordinativ träning och kondition. Dessutom måste de ha en allmän kännedom om judos fulla kapacitet för att kunna träna och stimulera utifrån individens förmåga och potential. Med denna utgångspunkt kan du nå långt, även på en så kort tid som på två år.

 

 

Det finns ingen tvekan om att Färöarna har lika mycket utvecklingspotential som andra nationer i världen som utvecklar sin judo. Där å andra sidan är någonting alltid avgörande för utvecklingen av en given judoka är i just de tidiga tonåren. Därför arbetar vi med fighters och tränare för att skapa en stabilare grund för Färöarnas judo att fortsätta att utvecklas, även när fighters blir tonåringar och där vi vanligtvis upplever ett bortfall bland utövarna.  

 

Titta bara på hur Robert Eriksson (Sverige) har varit inblandad i att utbilda fighters för att odla den systematiska inriktningen som han leder som innebär god sportslighet samt engagerade, talangfulla och självständiga utövare. Samma sak händer i Danmark, med Peter Scharinger. Så mycket arbete kommer också att äga rum på Färöarna. När du är från ett litet judoland kräver det otroligt mycket självständighet och en tränare som vågar höja sina adepter. 

 

Det går inte att bortse ifrån att bra judoka kräver många turneringar, och om du är från Färöarna är det också nödvändigt att flyga. Det är en utmaning. Lyckligtvis har vi nära grannar; Island, Norge och Skottland. I framtiden behöver vi vara ute mer. Ut i världen, testa vår judo och skörda lite mer erfarenhet.

 

Ur synvinkeln som tränare är det speciellt att få arbeta med ett lag och judoka som inte alltid finns tillgängliga i närheten. Det behövs mycket tid för att coacha, att observera, testa, dokumentera och utvärdera på nästan allt som en judoka gör. Arbetet blir därmed dels intensivt när jag är på Färöarna och dels ställs det otroligt höga krav på utövaren när de tränar själva utan coach.

 

 

RAMAR OCH VILLKOR  

 

Det finns några ställen på Färöarna som man minns från barndomen som även finns i större länder; Små dojos, gamla mattor – mattor som måste bäras ut före träning. Men påverkar de judons kvalitet? Kan man skapa bra judofighters trots begränsande ramar? Det tror jag är möjligt! Jag är självklart glad över alla erfarenheter jag har haft i alla slags vackra och moderna träningsanläggningar runt om i världen. Jag är dock också säker på att vackra ramar i sig inte skapar bra judoka, vilket kan bekräftas trots allt i östra Sibirien som ett exempel.

 

 

ETT JUDOLAND PÅ FRAMMARSCH 

 

Vid sidan av landslagsarbetet har Färöarnas Judoförbund startat ett utvecklingssamarbete med Svensk Judo. Vi har medvind i form av nya klubbar och en etablerade domare som har flyttat hem till Färöarna igen. Danmark får förhoppningsvis en kommande ny dansk A-domarlicens i form av en domare. Denna kan därmed sätta ny standard för domare och tävlingar framöver på just Färöarna.

 

Sist men inte minst på Färöarna har några väldigt viktiga idrottspolitiska beslut nyligen gjorts, som också kommer att påverka judosporten. Färöarnas Idrottsförbund har blivit godkända att deltaga på både europeiska och olympiska evenemang. Eftersom federationen erkändes internationellt av deras speciella federationer). Idag har Judo Färöarna självständig status i IJF vilket innebär det att vi kan delta i EYOF, YOG och European Games under den egna färöiska flaggan. Hittills har deltagandet varit under danska flaggan.

 

Om de rätta förutsättningarna finns och resultaten fortsätter att komma kan utvecklingen göra att Färöarnas judo når nya höjder i framtiden.

 

//Roland Vogt, Landslagscoach Judo Färöarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *