Judo Mot Ebola

Som ni säkert har sett så har jag satt igång en egen insamling genom Röda Korset, som är till förmån för kampen mot just Ebola. Detta Ebolavirus fortsätter att sprida sig med enkelhet i främst Västafrika. Startade främst denna insamling som sedan fick namnet Judo Mot Ebola för att vi som judonation behöver enas och bidra till just i kampen mot epidemin.Inte bara för de drabbade länderna i sig utan även för våra drabbade judokamrater. Kampanjen kommer att pågå till julafton. Både klubb och privatperson kan bidra! Länk finns nedan.

3a_vi_stodjer_RK1

”Tänker ofta på de som faller offer, som oftast redan är drabbade av annat alltifrån fattigdom, krig och diktatur. Vad kan dessa själva göra för att påverka sin situation? Inte mycket alls och därmed står de helt utlämnade och vädjar om all hjälp de kan få från omvärlden. Här i sverige är vi väldigt skyddade från omvärldens misär, både på gott och ont. Men som experterna säger att tar vi inte epedemin på allvar och ger tillräckliga resurser i tid så kommer det att spridas som en ännu större löpeld. Vilket inte ens ska behövas om vi börjar att bidra i tid till hjälporganisationerna på plats.

En annan del är just att Afrikas Judoförbund också blir drabbade av detta och inte kan leda sitt arbete utan restriktioner. Kanske genom flygförbud, avspärrningar och rädsla. Inställda träningar, tävlingar och utbildningar. Forsätter spridningen lamslås inte bara länder och vardagen för människor utan även vår judosport. Så för omtanke för våra judokamrater bör vi enas som judonation och göra skillnad. Som Jigoro Kano en gång sade: ”The final goal of judo discipline is to perfect yourself and contribute something of value to the world”

Vad är Ebola?

Ebola är ett virus som orsakar blödarfeber med hög dödlighet. Sjukdomen bryter ut med symtom som påminner om influensa 2-21 dagar efter att du smittats. En infekterad person smittar inte innan han eller hon har börjat få symtom. Smitta överförs inte genom luften, utan genom direkt kontakt med blod, saliv och andra kroppsvätskor. Att vistas i samma rum som en ebolasjuk person som bara har feber, men inga andra symtom, innebär alltså ingen risk för smitta. Sjukdomen börjar med influensaliknande symtom som feber, muskelvärk, svaghet och huvudvärk. Kräkningar, diarré och buksmärtor är vanliga. Svårt sjuka får ofta ymniga blödningar i huden och från slemhinnorna. Risken att smittas ombord på flygplan är mycket låg. Personer med ebola är vanligen för sjuka för att resa och smittan sprids inte genom luften.

Röda Korset finns på plats med personal och 5 000 frivilliga, som arbetar med att rädda de som redan insjuknat och med att hindra fortsatt smittspridning. Svenska Röda Korset har hittills skickat 28 miljoner kronor till ebolainsatsen. Nu trappar de upp insamlingsarbetet för att kunna bidra med ännu mer pengar och fältpersonal. Utbrottet av Ebola startade i februari 2014 och är det största utbrottet av sjukdomen någonsin. Guinea, Liberia, Nigeria, Sierra Leone och Senegal är de mest drabbade länderna. Totalt 6,3 miljoner människor uppskattas behöva stöd och hjälp efter att ha drabbats. Den pågående situationen har stor inverkan på sjukvården och infrastrukturen i regionen. Internationella rödakorsfederationen har vädjat om 250 miljoner kronor till den samlade hjälpinsatsen. Hittills har bara 35 procent av de pengarna samlats in.”

Så gör en mänsklig insats och bidra till hjälp i kampen mot Ebola idag!

Länk: http://egeninsamling.redcross.se/ebola/8-4063

Pengarna som samlas in går till:

  • Ebolakliniker, personal och utrustning samt vatten och sanitet
  • Utbildning och utrustning för frivilliga som informerar i byar om sjukdomen
  • Utbildning och utrustning till våra frivilliga som tar hand om döda kroppar och desinficerar hem
  • Transporter av sjuka personer till klinikerna
  • Stöd till drabbade familjer (både nödhjälp och psykosocialt stöd)
  • Försäkringar för våra frivilliga och anställda

/Eleonor Borg-Hansen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *