Att Bevara Diamanter

Tänk på någon du ser upp till i din klubb. Som alltid finns där. Kan vara din tränare, klubbkamrat, ordförande eller bara en person som brinner för klubben. Tänk sedan på vad denna person kan bidra med på olika plan. Allt ifrån erfarenhet till idéer och kunskap på alla möjliga plan.Sedan funderar du på följande; är ni aktiva för att bevara denna kunskap?

Har funderat det senaste. Vill innan jag börjar notera att det händer otroligt mycket bra inom svensk judo just nu. Uppgradering, modernisering och ett mer aktivt utbildningsklimat. Mycket har hänt på kort tid. Men jag har också funderat en del på saker som är mindre bra. Delar som är grundläggande för hela judosporten och ett problem som länge funnits kan jag tänka inom all världens judoklubbar. Just att bevara kunskapen. Att de äldre tränare/tränande/tävlande som lagt många år av sin tid i sporten. Som får allt att fungera och se så enkelt ut. Någon som man bara räknar med att alltid finns med. Tills dagen kommer då denne lägger ner sitt judotid för gott. Här är även vikten av klubbfunktionärsrollen precis lika viktig som själva judodelen. Båda delar är helt beroende av varandra. Finns otroligt mycket kunskap som en klubb besitter, alltifrån styrelsearbete till träningserfarenhet uppe på judomattan. Hur fyller man ett sådant gap i klubben när dessa faller bort?

Ska poängtera att allas judo-år räknas och jag tror bestämt på att alla har något att tillföra sporten eller sina klubbkamrater. Oavsett om man varit med i judosvängen i 5 år eller 50 år. Alla har tankar, funderingar, lösningar och synpunkter. Inom sig. Man ska bara lyckas hitta det och få fram det. Det kanske inte finns plats för att yttra sig i en klubb där det finns många starka karaktärer som bestämmer. Är man inte lyhörd som klubb utan bara kör på kan man mista många gömda diamanter längs vägen. Tänker du efter på hur otroligt många människor som gått igenom varje klubb genom åren så inser du nog detta ganska snabbt. Att det kunnat bli många bra klubbmänniskor och ambassadörer av dessa.

Tänk tanken om din egen klubb och se vad du får fram för svar. Att kunna se människor och deras potential, det är inte en enkel sak. Men det blir inte lättare av att bara stänga ögon o öron och köra på som man alltid gjort. Där gör vi Judosveriges potential en stor otjänst. Vet många exempel genom åren som gjort otroligt mycket för sin klubb,kanske både distrikt och för Judosverige också som sedan bara försvinner ur tomma intet. Som vi går miste om, hela deras resa och erfarenheter. Så detta är något vi verkligen behöver bli bättre på.

Det finns många projekt som gynnar dessa personer såsom både metodik handledningsutbildning och på KUL-projektet som lyfter fram tjejerna ute i klubbarna. Men hur man rent aktivt arbetar i klubben är ännu inte optimalt. Vägen dit finns det olika lösningar på. Fungerar detta arbete i er klubb så dela gärna med er. Det gynnar alla klubbar när kunskap och potential bevaras.

/Eleonor Borg-Hansen

1 reaktion på ”Att Bevara Diamanter”

  1. Jag har sett många fina ledare växa fram under åren och jag har själv haft förebilder som jag beundrat och beundrar mycket än idag. Jag har också sett när en del ”diamanter” börjar behandlas som kungar och drottningar, och de börjar ställa krav på sin omgivning ”Får jag inte ditten och datten, så slutar jag” med resultatet att folk smyger omkring med mössan i hand, när som helst beredda på nästa nyckfulla begäran att uppfylla.

    /Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *