Finnish Open Kouvola

Finland 2013-11-23

Mycket bra judo och mycket dålig judo!

2013-11-23 09.16.51Med mycket jobb på telefon och på mail åkte jag ut stressad ut till Arlanda flygplats. Väl framme på Arlanda insåg jag att planet som vi skulle ta, skulle lyfta om 3 ½ timma??!! Nu var det bara att vänta in mina andra domarkollegor, Magnus Ask och Johnnie Daniels men jag fick lite arbete gjort i i alla fall medan jag väntade. Domarkollegan Sofie Damberg skulle ansluta med sin klubb senare på kvällen på hotellet.

Johnnie Daniels hade varit lite av gruppens arrangör med resor, bokningar m.m så han hade koll läget… Väl framme i Finland så tog vi ut en hyrbil och begav oss till vårt hotell. Resan dit tog cirka 2 timmar. Väl framme vid hotellet checkade vi in och anslöt oss till resterande svenskar som var där för att tävla. Även Sofie Damberg anslöt sig där till oss.

På lördagen började tävlingsdagen med ett rörigt domarmöte där hälften av domarna som ropades upp inte var närvarande, dock fanns det andra domare på plats. När de hade rett ut detta visade det sig att vi var cirka 40 st domare fördelat på 5 mattor, vilket innebar att vi blev 2 st team/matta. Jag och Magnus Ask hamnade på samma matta men i olika team. Sofie Damberg och Johnnie Daniels hamnade på en varsin separat matta.

Det man lyfte på mötet var att vi skulle följa IJF:s nya regelsystem:

  • IPPON på brygglandning är med huvudet och minst en fot i mattan, är axeln i ej IPPON.
  • Fasthållning som är utanför mattkanten och där rollerna blir utbytta utan stopp ska annonseras TOKETA och en ny fasthållningstid ska påbörjas. Alltså inte MATE!
  • IPPON är IPPON och ska bedömas som det.
  • WAZARI är mer än YOKU men mindre än IPPON.
  • YOKU är när sidan av kroppen landar i mattan, är det avstånd mellan mattan och kroppen pga armen så är det inte en YOKU.

Tävlingen hade begränsats till 600 st deltagare från Sverige, Norge, Estland, Ryssland, Azerbajdzjan, Kazakstan. Över 200 st ryssar blev nekade att tävla av arrangören. Enligt tidsschemat så skulle den sista kategorin påbörjas kl 18:30 i en hall som var full med aktiva, inte var städad och var möglig. Tur att kaffet var gratis i alla fall.

Tävlingsstarten började med de lätta kategorierna i U13 och U15 för att sedan avslutas med junior. Kvalitén? Ja…   På domarsidan så var det väldigt ojämnt. Kunskapsnivån var på vissa håll väldigt låg. Jag hade i alla fall tur på min matta där vi hade ett bra teamwork och det mesta fungerade som det skulle. Magnus Ask hade lite mer otur på sin matta då man ibland undrade om domarna verkligen var vakna?! Vi arbetade i team vilket var bra då lokalen hade dålig luft m.m och vi kunde ha en längre vila än vanligt för återhämtning.

När det kommer till judokvalitén som vi fick bedöma kunde den vara otroligt fin och teknisk men den kunde också vara åt helt åt andra hållet. Det sämsta jag såg var en tjej i +52 kg som kom upp och hälsade och sen hände det ingenting mer, hon rörde inte ens på sig. Hon lyckades med bedriften att få Hasokumake inom 1 minut och då var den första tillsägelsen muntlig!! Varför tävlar man då ens? En annan match så var det också en tjej som flydde mattan gång på gång….riktigt tråkigt! En annan trist reflektion var att se hur de ryska coacherna behandlade sina adapter. Den inlärningsmetoden är inte förenligt med vad judo står för!!

Tävlingen var klar strax innan kl: 21:00 och vi drog vi oss tillbaka till hotellet för en välbehövlig måltid. Johnnie Daniels, Magnus Ask och jag summerade dagen samtidigt som många var framme och gav oss mycket beröm. Många tyckte att de svenska domarna lyfte nivån jämfört med de övriga domarna. Tävlingsarrangören vill hemskt gärna att vi kommer tillbaks nästa år…

En annan reflektion var också att många var jättenöjda med att alla domarna var nyktra i år… ??!!! För mig var detta min första Finnish Open och jag hade lite svårt att ta in all den information som beskrevs från tidigare år där domarkåren inte var på topp. På söndagen åkte vi tillbaks till flygplatsen och flög sedan hem igen till Stockholm. Jag personligen hade en otroligt trevlig resa med mycket skratt, trevligt resesällskap, trevliga judokas och en ny erfarenhet rikare när det gäller judotävlingar.

Vid Tangenterna

Manuel Santos

Domare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *