Mattias Åkesson

Mattias Åkesson, brunt bälte och tränar i Kallinge Judoclub. Är en återvändare till judon efter en 30 år lång karriär som ishockeyspelare och tränare. Just nu tävlar han i Kata och gjorde nyligen fina resultat med sina klubbkompisar på Kata Sm 2012 i Borås. Det blev 1 guld och 1 silver att ta med sig hem till Kallinge Judoclub.

 

Sporten

Har blivit judofrälst igen. Så nu är det judo överallt och hela tiden. Judo på tv, judo på datorn och prata judo med brorsan. Till slut sa sonen ifrån hemma; ”du och din j-vla judo pappa”. Gick till och med så långt att vi inhandlade 20 kvadratmeter matta, jag och hans lillebror. Vi tyckte ju att tre träningar i veckan var alldeles för lite. Skulle gärna träna mer om kroppen hade orkat med men tydligen slutar den att läka ihop så bra efter 35 års åldern. Har verkligen hittat glädjen med att idrotta igen. Slipper springa till gymmet och lyfta skrot eller löpa på ett rullband för att hålla mig i form. Nej jag har hittat något mycket bättre, jag har hittat tillbaka till judon och jag har fått sönerna med mig på köpet. Nu ska vi bara övertyga frugan om att judo är sporten även för henne, kan ta tid men det är det nog värt.

Barnen

Alla som har nöjet att arbeta med barn vet ju glädjen i det. Om det så är judo, fotboll eller ishockey så finns det knappast något mer givande än att träna barn. Allt från den lilla nybörjaren som skiner upp som en sol när hon äntligen klarar av att slå en kullerbytta, till den tävlingsinriktade som till slut lyckas med sin uchi mata. Ögon som tindrar av glädje när de får brottas med någon av tränarna, eller då tränaren berömmer och klappar om dem. Det är som talesättet säger delad glädje är dubbel glädje.

Ledarna

Utan bra ledare har du ingen klubb. Kallinge judo har tre stora ledare i Diego, Markku och Steve. Totalt olika och totalt suveräna. Det är tack vare dem som Kallinge judo är en helt fantastisk klubb i mina ögon. De har allt. Steve med sitt stora hjärta och rika kunnande. Markku med sitt tekniska kunnande och strukturerade sätt (även sjuka humor), Diego med sin sydamerikanska glöd och fantastiska judo. Tillsammans skapar de harmoni och glädje.

Tävla

Trodde min tävlingskarriär var över. Men en träning kom herr Markku Pihl fram och frågade om vi inte skulle prova på kata. Hm tänkte jag, mer träning. Undrar hur populärt det blir hemma? Men visst började vi träna kata och kul var det. Så kul att vi åkte med ner till Skurup på 2 dagars kurs i Nage No Kata och Goshin Jutsu. Sen var karusellen igång. Att som 38 åring starta en ny karriär inom idrotten känns helt fantastiskt och är väldigt inspirerande. Hade kanske önskat att man kommit tillbaka till judon några år tidigare eller kanske var det bäst det som skedde. Efter 3 år sen min comeback har målen bara stigit och stigit. Nästa delmål blir att gradera upp sig till svart bälte. Eller som katadomaren Peter Martin sa till oss; ”Ni måste gradera upp er till svart nu, så att ni kan komma ut och tävla internationellt”. Hm mer träning, undrar hur populärt det blir hemma.

Kallinge Judoclub

Vill tacka min andra familj KJC för att jag och mina pojkar får ta del och dela den glädje judon ger oss. Ser ju på bloggar och andra judosidor att det verkar vara samma gemytliga stämning även i andra klubbar. Så det måste ju vara något med denna sporten, något magiskt. Judo är en fantastisk sport, som jag hoppas få hålla på med i många år till.

 

Med vänlig hälsning Mattias

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *